Laura Spangholt og Linda Grenlund-Tokerød startet Fork Kantiner i 2018. De hadde ett mål for øyet; å tilby fersk, god og energigivende mat for bedrifter ved å være fleksible, personlige og løsningsorienterte. For å klare det er de avhengige av samarbeidspartnere som spiller dem gode og som gjør det enklere å ta smarte og miljøvennlige valg. Dette er noen av grunnene til at Fork Kantiner ble en av de første samarbeidspartnerne til Plateful i 2018.
– Da vi startet opp ønsket vi å lage menyer basert på hva som var tilgjengelig av råvarer – ikke omvendt, sier Linda. Hun anerkjenner at flere og flere gjør dette i dag, men at de trolig var blant de første som satte tilgjengelige råvarer i førersetet på denne måten.
Fermenterer, sylter og hermetiserer fremfor å kaste
– For oss er det viktig med samarbeidspartnere som deler filosofien vår, folk som skjønner at man må ha en personlig tilnærming til både faget og kundene. I tillegg gir det oss en god følelse at vi “redder matvarer”, sier Laura.
Gjengen i Fork Kantiner er lidenskapelig opptatt av å behandle råvarene som produseres med respekt, både privat og på jobb. De vet at veien fra jord til bord er lang og at å bruke råvarer til det fulle handler om å anerkjenne jobben som er lagt ned i å dyrke maten. Et konkret eksempel på dette er da pandemien inntraff og aktører som Fork ble nødt til å takle en hverdag med stengte kantiner og matvarer de ikke fikk brukt.
– Våre ansatte brettet opp ermene og kuttet, fermenterte og syltet råvarer i stor stil. Det var ikke et alternativ for oss å la noe gå til spille, forteller Linda.
Å bruke Plateful er som å gå på skattejakt
Som andre kantiner er Fork Kantiner vant til å jobbe innenfor budsjettrammer, men er det én ting de er glade for å unnslippe er det stramme rammer som påvirker kreativitet i matveien og utvikling av menyer.
– I Fork liker vi å kunne lage mat som er tilpasset de som skal spise den. At vi kan justere menyer basert på sortimentet til Plateful gir et stort spillerom, noe vi setter utrolig stor pris på, sier Laura.
– Å bruke Plateful er litt som å gå på skattejakt på Finn.no. Det å kunne sitte og bla gjennom råvarer og velge fra øverste hylle – eller gjøre et kupp, det er helt fantastisk, konstaterer Linda.
Fork Kantiner er opptatt av skreddersøm og lager mat til alt fra julebord til møtemat og overtidsmat. Felles for alle måltidene er at maten de leverer skal være fristende og velsmakende, uansett størrelse på oppdraget.
– Det er deilig å vite at menyene vi lager er basert på hva som er tilgjengelig, ikke hva som er populært. Vi vet at råvarene vi finner hos Plateful allerede er det mest bærekraftige valget og det er en trygghet vi setter pris på, sier Laura.
Bedre for miljøet – og lommeboka
I dag kastes ca. 80 000 tonn fullgode varer av produsenter og grossister på landsbasis. Bak dette tallet finner man blant annet matvarer som burde vært med på å brødfø mennesker. Dette er et bransjeproblem, og ikke minst et samfunnsproblem. Laura og Linda, som har som mål å kaste mindre mat i dag enn de gjorde i går, er glade for at Plateful har gjort det lettere for dem å være en del av løsningen.
– Plateful er noe så unikt som en grossist som løser et miljøproblem samtidig som de klarer å være konkurransedyktige på pris. Vi er en mindre aktør enn de største kantineleverandørene og må være enda mer bevisste når det kommer til pris. Samtidig ønsker vi ikke å gå på kompromiss med vårt miljøengasjement. Da er det godt å vite at vi kan både velge mer miljøvennlig og kostnadseffektivt med Plateful, avslutter Laura.
Les også...
Insider Facility Solutions
Sunn, næringsrik mat fra Plateful når tallerkenen til hundrevis av kantinegjester daglig.
Les merForte Digital i Oslo
Vår salgskoordinator og kokk, Christine Larsen, hadde gleden av å besøke Plateful sin fantastiske kunde, Forte Digital i Oslo, ledet av den talentfulle Kjøkkensjef Preben.
Les mer