PUBLISERT 05.12.2022
- Vi hadde en utfordring, og Plateful løste den, sier Thea Kjendlie, bærekraftsjef hos Den Stolte Hane.
Thea kjendlie 5 1 1

Matsvinn er en av de største utfordringene innenfor matvareindustrien, og alle aktører må ta ansvar. Vi kan ikke ha det sånn at 1/3 av verdens mat kastes. Ubrukte ressurser kan ikke forsvares. Så vi er takknemlige for det samarbeidet vi har, og skal ha fremover med Plateful.

Norskprodusert med høy kvalitet

Den Stolte Hane er en av Norges største kyllingprodusenter, og leverer blant annet til COOP og NorgesGruppen – samt en rekke aktører innen storhusholdning. Kyllingbøndene holder til på Jæren, og leverer norskprodusert kylling av høy kvalitet. Videre foredling skjer på selskapets anlegg på Stokke og Jæren, hvor ferdige produkter går ut til butikker og storhusholdning.

- Vårt mål er alltid å produsere riktig mengde, det er både viktig med tanke på bærekraft, og for virksomheten. Men, i vår bransje med levende dyr vil det alltid være en viss grad av uforutsigbarhet. For eksempel kan det skje noe med innsett av kylling som gjør at det i en kort periode ble for mye. Eller det kan være avvik som ikke betyr noe for kvaliteten, men som gjør at butikk ikke kan motta varen. Feil i gramvekten vil være et slikt eksempel, forklarer Thea om bakgrunnen for samarbeidet.

Niels Otto Hansen

Kyllingen pakkes direkte i Plateful sin emballasje

Niels Otto Hansen er kjededirektør for Storhusholdning og Industri hos Den Stole Hane. Han ser også mange fordeler med samarbeidet. Tidligere ble overskuddsprodukter pakket som halvfabrikat forteller han. – Vi pakker nå produkter som skal til Plateful direkte i deres emballasje. Jeg må si at Plateful har et unikt konsept, de får rett og slett bærekraft til å være lett i praksis. Det er løsninger som dette som trengs hvis vi virkelig skal få ned volumene av Matsvinn.

29. september er FNs internasjonale dag mot matsvinn, og et av FN sine bærekraftsmål er å halvere matsvinnet innen 2030. Ifølge Opinion sin undersøkelse, «Forbruker og bærekraft 2020». vil hele 4/5 nordmenn leve mer bærekraftig – og redusert matsvinn er et mål for mange. – Det at så mange i dag gjør små og store tiltak på sitt kjøkken er veldig bra og inspirerende. For oss er det spennende å kunne muliggjøre at kokker og kunder kan velge bevisst. De kan kjøpe produkter av like god kvalitet, som ellers hadde gått til spille, sier Henrik Furuholt innkjøpsansvarlig og utvikler av EMV i Plateful.

Sesong kan påvirke utvalget

Niels Otto forklarer videre hvordan sesongvariasjoner kan skape utfordringer, og at Plateful kan bidra til å løse dette. - I enkelte perioder blir det overskudd av filet, lår og vinger, da det er store sesongsvingninger på det ferske. Vi har nå mulighet til å singelfryse overskudd rett inn i Plateful merkevare. Dette gjør at vi unngår svinn hos oss, og ved å singelfryse er det også O matsvinn. - Det at vi kan tilby nøyaktig hva kundene vil ha, og at de samtidig vet at dette er overskuddsmat, er et stort pluss. Svært mange kokker er opptatt av å bruke alle ressurser, og når kvaliteten på fileten er høy er dette en svært god løsning, avslutter Henrik hos Plateful.

Les også...

Bilde Lervig personer

Lervig sykehjem

Plateful gir oss mulighet til å spare penger uten at det går utover kvaliteten på maten!.

Les mer
Fredrik Eide 2

Jens Eide

– Det som er gøy med å jobbe sammen med Plateful er at de er minst like interessert i innovasjon som oss.

Les mer