– Dyrs anatomi er forhåndsbestemt og uomtvistelig. Det sier det seg selv at det ikke er mulig at alle i Norge spiser indrefilet av storfe hver dag. Det er vi mennesker som må tenke bærekraftig og tilpasse oss dyret – ikke omvendt. På denne måten kan vi skape verdi av hele dyret, sier Fredrik Eide.
Fredrik Eide er prosjektleder i den familieeide slakteribedriften Jens Eide AS i Lillesand. Bedriften, som bærer samme navn som hans far og farfar, har røtter tilbake til 1947 og har alltid satt råvarer av høy kvalitet i fokus.
Å bruke hele dyret viser respekt
– Det er ikke bærekraftig å bare tilby visse deler av et dyr og la resten gå til spille. Det viser heller ingen respekt for dyret som har måttet bøte med livet for at du skal få mat på tallerkenen, forklarer Fredrik engasjert.
Jens Eide AS har jobbet tett sammen med Plateful det siste året som leverandør av råvarer. Fredrik trekker frem det gode samarbeidet som en viktig grunn til at de velger å jobbe med Plateful.
– Det som er gøy med å jobbe sammen med Plateful er at de som jobber der er minst like interessert i innovasjon som oss. Hvordan vi best mulig kan dra nytte av råvarene er et spørsmål som går igjen, sier Fredrik
Et konkret eksempel på dette er det siste prosjektet han har hatt gående sammen med Henrik Furuholt, som jobber som innkjøper i Plateful. Prosjektet er en norsk utgave av guanciale. Hva er det, spør du?
Lager italiensk spesialitet, bedre enn italienere
Guanciale er en italiensk speket kjøttbit laget av svinekjake – en essensiell del i flere tradisjonelle pastaretter som Pasta Carbonara. Til tross for sin popularitet i Italia, har svinekjaken aldri slått helt an her hjemme. De siste månedene har Fredrik, sammen med Henrik Furuholt i Plateful, jobbet med problemstillingen:
“Hvordan kan vi lage en italiensk delikatesse av norske ressurser som både smaker godt og som samtidig reduserer transportutstlipp og matsvinn?“
– Vi har sett utallige timer med video på YouTube og lest flere bøker om guanciale. Jeg vil anslå at hele prosjektet har tatt seks til syv måneder, forteller Fredrik.
Resultatet er en norsk guanciale som de mener kan hamle opp med, og kanskje til og med være bedre enn, sin italienske navnebror.
Fra pølsemaker til potet
Det var ingen stor overraskelse for noen at Fredrik tok svennebrev som pølsemaker i ung alder, i og med at han har vokst opp i familien Eide. Etter noen år som pølsemaker gikk turen videre til Bergen hvor han tok videreutdanning i varehandelsledelse. I dag jobber Fredrik som prosjektleder og altmuligmann i bedriften som fortsatt drives av flere fra samme familie, 73 år etter at hans egen farfar startet opp.
– Jeg er egentlig innom alt fra installasjoner av nye maskiner til salg og produktutvikling i løpet av en dag. Blant annet har jeg jobbet med utvikling av minst 20 nye varelinjer sammen med Plateful, forteller Fredrik.
Et felles mål om å la minst mulig mat gå til spille
Plateful og Jens Eide AS driver kanskje i forskjellige ledd av verdikjeden, men sammen har de et felles mål; å la minst mulig mat gå til spille.
– I vårt nærområde er Jens Eide AS kjent for å levere råvarer av høy kvalitet. Det vi ikke alltid har fått til er å selge de råvarene som folk ikke er så kjent med i dag, og på den måten få brukt hele dyret, forteller Fredrik.
– Plateful er mye flinkere enn oss når det kommer til salg og kommunikasjon rundt overskuddsmat. Dette gjør det lettere for oss å fokusere på det vi kan, nemlig gode råvarer av høy kvalitet, sier Fredrik som setter stor pris på synergieffektene som har oppstått i samarbeidet med Plateful.